Valukalvo kestää hyvin hapot

Yara Suomi Oy:n Uudenkaupungin tehtaiden rikki- ja typpihapposäiliöt on pinnoitettu Sure Grip -valukalvolla. Ennakkoluuloton ratkaisu on osoittautunut kestäväksi ja kustannustehokkaaksi.

Yara Suomi Oy:n Uudenkaupungin tehtaat tuottavat sekä lannoitteita että lannoitetuotannon ja teollisuuden tarvitsemaa typpihappoa.

Tuotantoa varten tehtailla on kolme 3000–5000 kuution rikki- ja typpihapposäiliötä, joita varoaltaat ympäröivät. Jos terässäiliö syystä tai toisesta pettäisi, hapot pysyisivät altaassa. Varoaltaaseen voidaan myös kerätä lannoitepalon sammutusvesi.

Yara International ASAn monien muiden tytäryhtiöiden tehtailla Euroopassa varoaltaiden betoniseinät on pinnoitettu lasikuidulla. Yaran Uudenkaupungin tehtaiden rakennuspäällikkö Olli Kartano ei kuitenkaan uskonut lasikuidun kestävän, kun betoni talvella supistuu ja kesällä laajenee. Lisäksi lasikuidulla pinnoittaminen on osoittautunut kalliiksi ja käyttöiältään lyhyeksi.

Kartano päätti etsiä toisenlaista ratkaisua.

Uudenlainen varoallas – testausta pienimuotoisesti ja toden teolla

– Selvitin perusteellisesti erilaisia vaihtoehtoja. Vain HDPE-kalvo vaikutti haponkestävältä, vaikka kukaan ei sitä pystynytkään takaamaan. Testasimme sitä sitten erilaisissa astioissa ja erilaisilla hapoilla, Kartano kertoo.

Monien tuumailujen ja kokeilujen jälkeen – joihin myös Taretek osallistui – syntyi ratkaisu.

Varoaltaan seinien betonielementtien valuvaiheessa muotteihin laitettiin AGRUn nystyräpintaisesta Sure Grip -kalvosta oikeaan kokoon leikatut ja yhdistetyt valukalvopalat. Kun päälle valettu betoni muotissa kuivui, se sisälsi valmiin polyeteenipinnan. Paikan päällä hitsattiin vain jatkosaumat.

Yhdessä varoaltaassa Sure Grip kiinnitettiin jälkiasennuksena.

Taretek asennustöissä myös Siilinjärvellä

Taretek on osallistunut Yaran Uudenkaupungin tehtailla kaikkien kolmen varoaltaan kalvopinnoitteen asentamiseen. Varoaltaisiin on mennyt Sure Grip -kalvoa yhteensä noin 5000 neliön verran.

Parhaillaan Taretek toteuttaa Yaran Siilinjärven tehtaalla samanlaisia ratkaisuja kuin Uudessakaupungissa – eikä ihme.

– Happoa on meillä muutaman kerran päässyt altaisiin. Kalvo ei ole ollut siitä moksiskaan. Kannattaa myös muistaa, että lasikuidulla pinnoittaminen maksaisi kymmenkertaisesti kalvopinnoitukseen verrattuna, Kartano mainitsee.

Yara International ASAn tytäryhtiö

Yara Suomi Oy on Yara International ASAn tytäryhtiö, jonka valmistaa valtaosin lannoitteita ja typpikemikaaleja. Yaralla on Suomessa tuotantolaitokset Harjavallassa, Kokkolassa, Siilinjärvellä ja Uudessakaupungissa. Uudenkaupungin tehtaiden lannoitetuotannosta noin 80 prosenttia menee vientiin.

Teksti: Vesa Ville Mattila
Kuvat: Pentti Selin/Yara Suomi Oy