Tarkasti aikataulutettua asennusta
Taretek on tullut tunnetuksi asennuspalvelunsa joustavuudesta. Töiden tekeminen asiakkaiden aikataulujen mukaisesti vaatii venymistä, ammattitaitoa ja ajojärjestelyitä.
Vielä tämän vuosikymmenen alussa Taretek teki valtaosin yhdyskuntajätekaatopaikkojen pohjatöitä. Nyt yhtiö asentaa tiivistyskalvoja tiuhaan tahtiin pienempiin kohteisiin: esimerkiksi teollisuuden prosessi- ja varoaltaiden, polttoaineiden tankkausalueiden ja autojen pesulinjojen pohjiin. Muista työkohteista mainittakoon kaivosalueiden läjitysalueet ja altaiden korotukset sekä peruskorjattavien vesitornien vesieristykset.
Jokaisesta työmaasta voi oppia
Geomembraanien asennus edellyttää erinomaista ammattitaitoa. Sitä Taretekissa riittää, sillä yhtiössä työskentelee 10 saksalaisen TÜV:in vuosittain sertifioimaa geomembraaniasentajaa eli muovihitsaria.
– Asentajamme kulkevat kustannustehokkaasti ja joustavasti rakennusurakasta ja paikasta toiseen. Teemme työt asiakkaiden aikataulujen mukaan – ja siitä meitä myös kiitellään, painottaa Taretekin emoyhtiön Geosyntin kehitysjohtaja Lassi Eskeli. Eskeli koettaa itsekin käydä mahdollisimman monella työmaalla.
– Jokaisesta työmaasta voi oppia ja sekä asiakkaita että asentajia on hyvä tavata paikan päällä.
Pelisilmää, ajojärjestelyjä ja venymistä
Muuttuvien aikataulujen ja asiakastarpeiden palapeli vaatii Taretekin työnjohdolta hyvää pelisilmää ja ajojärjestelijän kykyjä. Asentajille palasten loksauttaminen paikoilleen merkitsee monesti pitkiä päiviä ja reippaita ajomatkoja. Työmaalla saatetaan tarvita muovihitsaria vain muutama tunti, jolloin yhteen työpäivään kannattaa koettaa mahduttaa myös muita kohteita. Kunkin kohteen hitsausurakkaa jatketaan, kun työmaan muut vaiheet sen taas sallivat.
Ahtaassa tilassa vähän kerrallaan
Taretekin kaikkien aikojen suurin savotta oli suojakalvon asennus Kehäradan tunneliin. Toimenpiteen vaati kallioperästä löytynyt lentokoneiden jäänestossa käytettävä glykoli ja sitä ravinnokseen hyödyntävä mikrobikasvusto. Kooltaan, toteutukseltaan ja vaativuudeltaan ainutlaatuinen suojausurakka kesti kaksi ja puoli vuotta.
– Asensimme kalvoa louhoskallion ja betonirakenteiden välissä hankalissa olosuhteissa. Pahimmillaan asennustilaa oli alle metrin, kertoo Taretekin Geosyntin toimitusjohtaja Janne Ikuli.
Tekstit: Vesa Ville Mattila
Kuva: Taretek Oy