Lasipalatsin vaativa vedenpaine-eristys

Lasipalatsin peruskorjaus yhdistettynä Amos Andersonin taidemuseon maanalaiseen uudisrakennukseen on haastava hanke Helsingin ydinkeskustassa. Se vaatii hyvää suunnittelua, taitavia tekijöitä ja Voltex DS -vedenpaine- eristeen kaltaisia huipputuotteita.

Lasipalatsi-hanke koostuu kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Lasipalatsin peruskorjauksesta sekä Amos Andersonin taidemuseolle rakennettavasta maanalaisesta kaksikerroksisesta uudisrakennuksesta.

– Kaksi toisistaan hyvin poikkeavaa kokonaisuutta täytyy toteuttaa samassa rakennushankkeessa samanaikaisesti, luonnehtii työpäällikkö Tuukka Turunen Haahtela-rakennuttaminen Oy:stä, joka toteuttaa kohteen tilaajalle projektinjohtopalvelu -mallilla.

Vyö ja henkselit

Maanalaiset rakennelmat edellyttävät aina hyvää vedenpaine-eristystä. Kun kyseessä on ykkösluokan taidemuseo ja sinne aikanaan esille laitettavat arvokkaat taideteokset, ei pienintäkään tihkumista sallita.

Lasipalatsi-hankkeessa Voltex DS -vedenpaine-eristemattoa asennetaan maan alle rakennettavan näyttelytilan seiniin ja alapohjaan. Seiniin sitä menee noin 2400 neliötä, alapohjaan noin 800 neliötä.

– Käytämme paikoitellen sekä Voltex DS -vedenpaine-eristettä että vesitiivistä betonia. Yhdessä ne ovat kuin vyö ja henkselit, Turunen toteaa.

– Bitumikermieristys asennetaan seiniin siellä, missä ruiskubetonilla tasoitetun kalliopinnan ja valetun betoniseinän väliin jää riittävästi tilaa, kertoo betonirunkotöitä työmaalla tekevän AKR-Betoni Oy:n työnjohtaja Margus Ritson.

Monin paikoin tila on kuitenkin kortilla, kuten esimerkiksi liittymäpinnoissa Kampin kauppakeskukseen. Tällaisiin seiniin AKRBetoni laittaa Voltex DS:n. Erikoisuutena on vedenpaine-eristyksen toteuttaminen ”väärinpäin”.

Kaitokselta työmenetelmä ja asennusohje

– Seiniin asennetaan lämmöneristyslevyt, sitten Voltex DS eli vedenpaine- eristys ja lopuksi valetaan kantava teräsbetoninen maanpaineseinä. Toteutamme rakennetta Kaitoksen asiantuntijan kanssa kehitetyllä ja Voltex DS:n mahdollistamalla työmenetelmällä, Turunen selittää.

– Tarvittaessa laadimme Voltex DS:stä kohdekohtaisen asennusohjeen myös muihin kohteisiin, lupaa Kaitoksen myyntipäällikkö Seija Voutilainen.

Ritsonin mukaan Voltex DS:n asennustyö sujuu hyvin, mutta vaatii ehdotonta huolellisuutta joka vaiheessa.

– Voltex DS on asennettava tasaisille seinille. Lisäksi sen jokainen sauma ja kiinnike täytyy tiivistää bentoniittikitillä.

Alapohjiin asentaminen sujuu sutjakkaasti

Maan alle rakennettavan kaksikerroksisen näyttelytilan alapohjan vedenpaine-eristys tehdään tavanomaisemmin.

– Valamme ensin vedenpainelaattojen alapohjiin 10 senttiä paksun tasaisen alusbetonin. Sen päälle asennamme Voltex DS -maton ja valamme varsinaiset vedenpainelaatat, kertoo maanrakennus- ja perustusurakointia Amos Rexin työmaalla tekevän Kreate Oy:n työnjohtaja Pasi Kinnunen.

Kinnunen kehuu Voltex DS:n hyvää käsiteltävyyttä. Tuotteen saa helposti paikoilleen ja limityksen kohdilleen, mikä oli oleellista työn etenemisen kannalta. Myös Kaitos saa kiitoksen hyvästä palvelusta.

– Voltex DS oli minulle uusi tuttavuus. Onneksi Kaitoksen Voutilainen kävi urakan alussa opastamassa meitä työmaalla.

Voltexin käyttökohteita

  • Vedenpaineelliset kellarin alapohjalaatat ja kellarikerroksen seinät
  • Teiden ja rautateiden alikulut
  • Liikennetunnelit
  • Ponttiseinät
  • Tunnelit ja tukimuurit

Voltex DS:n teknisiä tietoja

Bentoniitin määrä 4,8 kg/m2
Vetolujuus 10,0 kN/m
Hydrostaattisen paineen kesto 70 m
Rullakoot 1,15 m x 5,0 m
2,5 m x 20 m
5,0 m x 40 m

Uudenlainen kulttuurikeskus

Föreningen Konstsamfundetin ja Helsingin kaupungin yhteisesti omistama kiinteistöosakeyhtiö Fastighets Ab Glaspalaset i Helsingfors rakennuttaa Lasipalatsiin ja sen viereiselle Lasipalatsin aukiolle Amos Rex -nimisen uuden taidemuseon.

Arkkitehtitoimisto JKMM:n suunnittelemasta taidemuseosta tulee noin 6000 neliön suuruinen kulttuurikeskus. Se koostuu vanhasta Lasipalatsista, Lasipalatsin aukion alle rakennettavasta noin 2000 neliön näyttelytilasta sekä muista talon toimijoista, joita ovat muun muassa ravintola, kahvilat ja katutason liiketilat. Suojeltu kiinteistö ei muutu ulkoisesti.

Taidemuseon ytimen muodostava maanalainen näyttelysali muuttuu moneksi ja on Suomessa ainutlaatuinen tila.

Uusi taidemuseo avataan vuonna 2018.

Suomen suurin yksityinen taidemuseo

Liikemies ja mesenaatti Amos Anderson (1878–1961) perusti Föreningen Konstsamfundetin tukemaan muun muassa taiteita ja edistämään taiteen harrastusta Suomessa.

Maamme suurimpana yksityisenä taidemuseona jo 50 vuotta toimineelle Amos Andersonin taidemuseolle Amos Rex merkitsee mahdollisuutta uudistaa toimintaansa ja laajentaa yleisöpohjaansa.

 

Kuva: Amos Andersonin taidemuseo