Kuntallekin kunnon pohjatyöt

Kuntta muuttaa maan kuin maan nopeastivalmiiksi ja helppohoitoiseksi metsämaisemaksi. Kaikkein rehevimmissä asennuspohjissa Piiraisen Viherpalvelut Oy käyttää kuntan alla Dupont™ Plantex® Premium -rikkaruohokangasta.

Yhä useampien kesämökkien, pientalojen ja liikerakennusten pihoja sekä tieluiskia ja liikenteenjakajia koristaa kaunis metsäinen peitto. Se ei ole sattumaa, vaan kunttaa eli metsäsiirrännäistä.

– Kuntan avulla saa heti valmiin, helppohoitoisen ja ekologisen metsämaiseman, sanoo jo kohta 30 vuotta viheralalla toimineen Piiraisen Viherpalvelu Oy:n toimitusjohtaja Jouko Piirainen.

Viherrakennustöiden ja piha-alueiden kunnossapidon lisäksi Piiraisen Viherpalvelu toimittaa ja asentaa kunttaa kaikkialle Suomeen.

Pääosin puolukan ja mustikan varpuja

Piiraisen Kuntta on pääosin puolukan ja mustikan varvuista koostuvaa metsänpohjamattoa, jonka seasta löytyy myös kanervaa, variksenmarjaa ja sammaleita. Kuntta nostetaan metsästä hakkuille meneviltä alueilta.

– Kymmenen neliön kokoinen ja kymmenisen senttiä paksu kunttamatto rullataan ja toimitetaan pihalle parhaimmillaan jo viikon sisällä tilauksesta, Piirainen mainitsee.

– Tarvittaessa leikkaamme rullan pienemmäksi. Suosittelemme kuitenkin kuntan asentamista mahdollisimman isoina paloina, jolloin saumoja tulee vähemmän ja juuristo säilyy yhtenäisenä.

Ilma ja ravinteet pääsevät läpi

Luontaisesti paras asennuspohja kuntalle on vähäravinteinen hiekkatai hietamoreeni tai ohut hiekka, joka sitoo kosteutta eikä ruoki rikkakasvustoa. Kuntan voi kuitenkin asentaa melkein minne tahansa.

– Mikäli pohja on savinen tai muuten rehevä, tasaamme sen ja levitämme rikkaruohokankaan. Sen päälle laitamme 10 senttiä hienoa hiekkaa ja kuntan. Ratkaisu estää heinien ja rikkaruohojen kasvamisen kuntan läpi, Piirainen toteaa.

Dupont™ Plantex® Premium valmistetaan kestävästä – mutta myrkyttömästä – polypropeleenista. Se ei vapauta luontoon myrkyllisiä aineita. Hengittävä materiaali kuitenkin päästää läpi ilman ja ravinteet, mikä ehkäisee homekasvuston syntymistä juurakkoon.

Laadustaan tunnettu valmistaja

Pienissä rullissa myytävä Dupont™ Plantex® Premium on helposti käsiteltävä ja asennettava tuote. Se soveltuu erinomaisesti pihan ja puutarhan rakentamiseen. Kuntan lisäksi käyttökohteita ovat muun muassa istutukset, kasvimaat ja patiot.

– Plantex® Premium on uusi tuote valikoimassamme, mutta tunnemme valmistajan muista perusteellisesti tutkituista laatutuotteistaan, kertoo Kaitos Oy:n tuotepäällikkö Liisi Nyman.

Kaitoksen valikoimaan kuuluvat Dupont™ Typar® SF40 ja Dupont™ Typar® SF65 -suodatinkankaat. Ne erottavat toisistaan karkeammat ja hienommat maalajit, mutta läpäisevät hyvin vettä. Lämpösidottua suodatinkangasta on helppo käyttää talvella, sillä se ei jäädy tavallisen neulasidotun suodatinkankaan tapaan.

Teksti: Vesa Ville Mattila
Kuvat: Piiraisen Viherpalvelu Oy