Juurieste suojaa pihakannen rakennetta

Pihakannen päällä on puita ja pensaita, alla autohalli. Väliin valettiin betonilaatta, jonka pinnalle laitettiin PU-vesieriste ja sen suojaksi Dupont Plantex RootProtector -juurieste.

Helsingin Kuninkaantammeen valmistui syksyllä 2020 120 asuntoa käsittävä A-Kruunu Oy:n kerrostalo. Kolmasosa kiinteistön pihasta on pihakantta, jonka alle kätkeytyy autohalli. Pihakannella on lukuisten istutusten lisäksi lasten leikkipaikka ja terassilaudoitettu oleskelualue sekä asfaltointia ja kiveystä.

– Teimme pihakanneksi paikalla valetun ja jälkijännitetyn 1300 neliön kokoisen betonilaatan. Päälle ruiskutettiin polyuretaanipinnoite vedeneristeeksi ja sitä suojaamaan asennettiin juuriestematto, kertoo Jatke Uusimaa Oy:n vastaava työnjohtaja Mika Tolonen.

Koko pihakannen alalle

Jo kohteen rakennesuunnitteluun sisältyi vaatimus juuriestematon käytöstä. Kasvien juuret eivät missään tapauksessa saa rikkoa vedeneristettä ja tunkeutua pihakannen rakenteisiin.

– Ennen pihakansiin tavattiin asentaa vedeneristeeksi kermi ja juurisuojaksi juurisuojakermi. Kermiä elastisempi PU-pinnoite kuitenkin yleistyy koko ajan. Sen kanssa suositellaan käytettäväksi juurisuojaestettä, Tolonen toteaa.

Vaikka Dupont Plantex RootProtector oli Toloselle tuttu tuote useilta työmailta, Kuninkaantammessa sen asennukseen panostettiin tavallista enemmän.

– Juurieste tuli koko pihakannelle, ei ainoastaan istutusten alle. Uskon tällaisen varman päälle

-toimintatavan yleistyvän jatkossa.

 

Hitsaus tiivisti saumat

Dupont Plantex RootProtector -juuriesteen saumat teipataan tai hitsataan. Geosynt Oy:n myyntipäällikkö Seija Voutilainen ehdotti urakoitsijalle saumojen hitsausta.

– Teipatessa juuriesteen sauma tulee tehdä kaksinkertaiseksi. Sellaisen toteuttaminen 5,2 metriä leveässä tuotteessa olisi ollut hankalaa.

Koehitsaus todisti käytännössä, kuinka kätevästi se sujui ja kuinka tiiviiksi saumat siten saatiin.

Geosyntin ammattilainen ja kaksi häntä avustanutta Jatke Uusimaan rakennusmiestä asensivat juuriesteen yhdessä päivässä. Ainoa haaste hommassa oli hitsauksen vaatima poutainen sää, jota piti odotella viikon verran.

Kuninkaantammen työmaalla Geosynt toimitti kolme rullaa (5,2 m x 100 m) DuPont Plantex RootProtector -juuriestettä. Juurisuojaesteen päälle kohteessa levitettiin vielä salaojamatto ja 200 millin murskekerros ennen istutusalueiden multaa ja piharakenteita.

 

Valikoimassa muitakin DuPontin tuotteita

Geosyntin valikoimaan kuuluvat myös DuPontin Typar SF40 -suodatinkangas sekä Plantex Premium -rikkaruohokangas, vieraslajien ja rikkakasvien torjuntaan sopiva Plantex Platinium sekä Plantex Rootbarrier -juurieste.

 

Teksti: Vesa Ville Mattila

Kuvat: Matti Vuohelainen