Fornit pohjustaa moottoritietä

Fornit-lujiteverkkoa asennetaan parhaillaan Maskun ja Nousiaisten välisellä moottoritietyömaalla. Maapohjan kantavuutta pitää parantaa pehmeikköjen vuoksi.

Kolmen kilometrin moottoritieosuus Maskusta Nousiaisiin kulkee pehmeiköstä toiseen. Maapohjan kantavuuden vahvistamisessa tienrakentajana toimiva Destia Oy käyttää Fornit lujiteverkkoa.

Maapohjan kantavuuden parantaminen pienentää painumaeroja, mikä on erityisen tärkeää juuri pehmeiköille perustettavissa tiepenkereissä.

– Asennamme Fornit-lujiteverkkoa valtaosaan moottoritieosuudesta sekä tien pohjalle että ramppeihin, sanoo Destian työmaapäällikkö Pauli Tuusa.

Hyvä kestävyys, helppo asentaa

Kaksiaksiaalisella Fornit-lujiteverkolla on sama vetolujuus sekä pituus- että poikittaissuunnassa. Siksi se pystyy jakamaan kuormituksen laajalle alueelle.

Maarakentamisessa käytettäviltä lujiteverkoilta vaaditaan kestävyyttä, jota testataan laboratorio- ja kenttäkokeissa. Fornit valmistetaan kulutusta kestävästä polypropeenista, jossa on polymeeripinnoite.

Vaativat testit ja käytäntö ovat todistaneet, että tämä yhdistelmä toimii erinomaisesti myös kemiallisesti vaativissa olosuhteissa. Fornitin edut tulevat esiin asennuksessakin. Se on riittävän jäykkä jakamaan kuormitusta, silti sopivan joustava helpottamaan käsittelyä työmaalla. Fornit lujiteverkon voi vaivatta rullata auki, leikata ja muotoilla rakenteen mittojen mukaisesti.

– Asennus käy hyvin yhdeltä mieheltä eikä vaadi mitään erikoistyökaluja, Tuusa totea.

Onnistunut kokonaisuus Kaitokselta

– Hyvä hinta-laatusuhde ratkaisi valinnan Fornitin hyväksi, Tuusa arvioi.

– Tilaaja myös edellytti vetolujuusvaatimuksen toteen näyttämistä.

Kaitos pystyi siihen ja venyi vielä nopeaan aikatauluunkin.

Kaitos toimitti huhtikuussa Destian työmaalle 26 000 m2 Fornitlujiteverkkoa. Myöhemmin työmaalle tulee vielä 40 000 m2:n erä.

Valtatie 8 uudistuu

Turun ja Porin välinen osuus valtatiestä 8 on merkittävä liikenneväylä Lounais-Suomessa. Tien varrella sijaitsee viisi satamaa ja runsaasti työpaikkoja.

Vuonna 2014 alkaneessa hankkeessa parannetaan valtatie 8:n turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta.

Ensimmäisessä urakassa Skanska Infra Oy muuttaa Raision ja Maskun välisen tieosuuden moottoritieksi.

Toisessa urakassa moottoritietä jatketaan Maskusta Nousiaisiin asti. Urakoitsijana on Destia Oy. Molempien urakoiden on määrä valmistua vuoden 2016 loppuun mennessä.

Teksti: Vesa Ville Mattila
Kuvat: Pauli Tuusa