Autopesulan altaan pohjalle

Kaitoksen uusimpiin tuotteisiin kuuluu Concrete Canvas™ -betonimatto. Sen taipuisa sementillä kyllästetty kangas alkaa kovettua jo parissa tunnissa joutuessaan kontaktiin veden kanssa. Vanhan veturitallin remontissa Concrete Canvasia hyödynnettiin rakennettaessa autopesulan hiekanerotusallasta.

Savonlinnan vanhan rautatieaseman kupeessa sijaitsevassa entisessä veturitallissa on alkuvuodesta käynyt kova kuhina. Rakennusta kunnostettiin Koneveturi Oy:n liiketilaksi yrittäjien näkemysten ja Museoviraston toiveiden mukaan. Alakertaan valmistui pienkoneiden myymälän ja huoltotilojen lisäksi autopesula.

  • – Täytimme betonilla umpeen vanhat rasvamontut lukuun ottamatta autopesulalle varattua paikkaa. Siinä betonivalu olisi liikaa pienentänyt hiekanerotuksen vaatimaa vedenkestävää allasta. Ratkaisuksi löytyi ohut Concrete Canvas -betonimatto, kertoo Pasi Pekonen veturitallin korjausurakoinnista vastanneesta Rakennusliike Pasit Oy:stä.

Concrete Canvas viimeisteli pinnan

Altaan pohjalle Kaitos asensi ensin bentoniittimaton ja sen päälle kauttaaltaan hitsatun vesitiiviin HDPE-kalvon. Concrete Canvas -betonimatto tuli vesieristetiivistekalvon suojaksi. Asennustöiden jälkeen allas täytettiin vedellä ja Concrete Canvas sai rauhassa kovettua.

– Betonimatto viimeistelee pinnan betonimaiseksi ja kestäväksi. Nyt sitä voi nyt huoletta puhdistaa imuautolla, Pekonen arvioi.

Levitä, kiinnitä ja kastele

Concrete Canvasin toinen puoli tehdään PVC-muovista, toinen puoli kankaasta. Niiden välissä on betonin osastoiva ja paikallaan pitävä kuitukerros. Kun käsityökaluilla muotoiltava betonimatto on saatu paikalleen, se kastellaan. Lujittuminen alkaa muutamassa tunnissa, vuorokaudessa Concrete Canvas on jo 80-prosenttisesti lujittunut.

– Concrete Canvas tarjoaa kustannustehokkaan tavan korjata vaurioituneita betonisuojarakenteita, -altaita ja -kaukaloita etenkin ahtaissa paikoissa, sanoo Kaitoksen tekninen päällikkö Perttu Juntunen.

Alkuaan suojaksi suunniteltu

Concrete Canvas suunniteltiin alun perin esimerkiksi pakolaisleireille nopeasti pystytettäviä suojia varten. Sittemmin sen hyödyt havaittiin geosynteettialalla.

– Tavalliseen betoniin verrattuna Concrete Canvasin asennus käy 10 kertaa nopeammin, materiaalisäästö on 95 prosenttia, toteaa Concrete Canvas Ltd:n Euroopan liiketoimintajohtaja Mark Griffiths.

– Nykyään Concrete Canvasia käytetään yli 40 maassa muun muassa ojan pohjissa sekä luiska- ja kalliosuojauksissa.

Teksti: Vesa Ville Mattila
Kuva: Kaitos